Update over hygiëne en desinfectie. Dit is wat je moet weten! door Karolien van der Scheer

Karolien van der Scheer bespreekt in haar lezing de actualiteiten op het gebied van hygiëne en desinfectie. Een belangrijk thema dat continue aandacht verdient maar waar ook nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving spelen. In begrijpelijke taal legt zij de belangrijke aspecten uit die o.a. in de huidige richtlijnen naar voren komen.

Karolien is ondernemer, docent en schrijver op het gebied van hygiëne en desinfectie en frezen en freestechnieken.

 

De boeiende wereld van de huid en de nagels door Annemie Galimont

Afwijkingen van de huid en de nagels van de voeten komen heel vaak voor in de pedicure praktijk. Om goed te begrijpen wat er gebeurt in de huid en in het nagelapparaat en waarom deze afwijkingen kunnen ontstaan is het belangrijk om eerst kennis van de anatomie en het functioneren te hebben. Annemie Galimont neemt je mee in de boeiende wereld van de huid en de nagels en adviseert over crèmes en zalven.


Schimmelnagels: kleine kwalen, groot verdriet door Annemie Galimon

Schimmelnagels kunnen klachten geven en cosmetisch heel storend zijn. De diagnostiek en de behandeling van schimmelnagels is nog een hiaat in de organisatie van de zorg. Werk aan de winkel dus, om hiervoor een goed zorgpad te maken. Benieuwd wat artsen en pedicures voor elkaar kunnen betekenen en hoe we beter kunnen samenwerken? Annemie Galimont heeft het voortouw genomen om een interdisciplinair protocol op te stellen en legt dat voor in deze lezing.

Annemie is dermatoloog met passie om kennis te delen en zorgverleners te verbinden. Zij verzorgde voor verschillende beroepsgroepen informatie- en scholingsmateriaal over een verscheidenheid aan huidaandoeningen. Met Nederlandse en internationale expertgroepen maakt ze richtlijnen voor veilige zorg. Daarnaast zette zij in Zeeland multidisciplinaire expertisecentra op over eczeem, huidkanker en complexe wonden. Bovendien is Annemie in de MASCC projectleider van de internationale richtlijn voor oncologische huid- en nagelzorg aan handen en voeten.

 

De overheid moet voetzorg voor ouderen structureren en faciliteren door Mischa Nagel

Mischa Nagel neemt je mee in de problematiek die rondom voetzorg voor ouderen speelt. Ons land vergrijst. Ouderen hebben te maken met lichamelijke veranderingen, vaak meerdere chronische ziekten met elk hun eigen specifieke voetklachten en ze vallen vaker. Dit alles zorgt voor fysiek lijden, achteruitgang van mobiliteit, hoge zorgkosten en vaak ook eenzaamheid. Twee Nederlandse universiteiten bestuderen de problemen rondom de oudere voet. De resultaten kunnen van grote invloed zijn op de competentie Pedicure/Medisch Pedicure. ProVoet ondersteunt dit 5 jarige wetenschappelijke onderzoek om voetzorg voor ouderen te verbeteren. Mischa Nagel is voorzitter van de stuurgroep die deze studie leidt en legt tijdens deze lezing uit welke kansen deze studie biedt.

Mischa Nagel is een bekende in de voetzorgverlening en spreekt vaak op internationale congressen. Daarnaast ontwerpt hij presentaties over verschillende aspecten van medische voet- en handzorgverlening. In 2012 legde hij de basis voor gespecialiseerde oncologische voetzorg. 

 

Grensoverschrijdend gedrag in de pedicurepraktijk door Hanneke Bal

In deze lezing vertelt Hanneke Bal hoe je het leuk houd voor jezelf als je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag in je pedicurepraktijk. Hoe krijg je als servicegerichte ‘eigen baas’ ook inzicht en vaardigheid in weerbaar zijn. Zij vertelt hoe haar huiselijk geweld achtergrond haar vormde, hoe dit zich uit in haar manier van werken en wat dit te maken heeft met grenzen en zelfwaardering. Ze bespreekt gevarieerde casuïstiek met voor iedereen herkenbare en soms hilarische voorbeelden. Haar boodschap is: werk naast je vaardigheid ook zeker aan je waardigheid, om met plezier, flow en energie het pedicurevak nog lang uit te kunnen oefenen!

 

Instrumenten en hoe kun je ze (veilig) gebruiken door Tineke de Beer

Om veilig met instrumenten te kunnen werken is het belangrijk dat je weet aan welke eisen ze moeten voldoen. Tineke de Beer vertelt je meer hierover in deze lezing. Ook krijg je informatie over hoe je jouw instrumenten op een veilige manier hanteert. Die veiligheid is belangrijk niet alleen voor je cliënt, maar natuurlijk ook voor jou als pedicure.

Tineke de Beer heeft 40 jaar ervaring als pedicure en stagebegeleider. Ruim 30 jaar was zij daarnaast actief als docent voor de basisopleiding en voor de opleiding medisch pedicure en diverse applicaties. Zij is auteur van het boek “Pedicure Instrumentenwijzer”.

 

Vitaliteit & veerkracht door Katja Staartjes

In deze workshop gaat bergbeklimmer en coach Katja Staartjes met jullie in gesprek over persoonlijk leiderschap, en met name over vitaliteit en veerkracht. Hoe kun je beter omgaan met tegenwind en veranderingen? Hoe zorg je dat er minder energie weglekt en je in je kracht staat?

Katja is bergbeklimmer en beklom een aantal bergen hoger dan 8000 meter waaronder de Mount Everest, als eerste Nederlandse vrouw. Zij gaf haar managementbaan op voor haar passie. Daarna combineerde zij haar expedities met haar werk als spreker en interim-manager. Naast haar lezingen werkt ze sinds een paar jaar als teamcoach. Zij schreef vier boeken, TopTeams bereikte zelfs de shortlist voor de verkiezing ‘Managementboek van 2020’.

 

Goed bewegen op de voet, de ideale werkhouding door Eelco Schuurman/Guus Tempelaar

Wel eens last van stijve nek of vastzittende schouders? Je houding en de manier waarop je beweegt kunnen belastend zijn voor je lichaam. Je wilt je cliënten zo goed mogelijk behandelen maar zonder dat je eigen werkhouding daaronder lijdt. Deze interactieve lezing maakt je bewust van je (werk)houding. Je ontvangt tips om tijdens je werk je lichaam zo veel mogelijk te ontzien en hoe je herhalende houdingen kunt verbeteren.  

Eelco is eigenaar van het in 1996 opgerichte Arbody en geeft daarmee door het hele land trainingen om te voorkomen dat mensen onnodig lichamelijke klachten ontwikkelen. Hij volgde een sportopleiding en opleiding oefentherapie Cesar en geeft trainingen, beoordelingen, werkplekonderzoeken en ergonomisch advies. Een erkende gevestigde orde in het vak als ergonoom. 

Guus is sinds 1990 werkzaam als oefentherapeut Cesar en richt zich al 24 jaar op bedrijfsoefentherapie. Hij geeft preventieve trainingen en ergonomische adviezen in allerlei bedrijfstakken: van de bouw tot in kantoren. Daarnaast is Guus waarnemend therapeut in de ouderenzorg.

 

Verder kijken dan de voet lang is. Help uw cliënten nog langer te blijven lopen door Mirjam Tuinhout

Pedicures houden Nederland aan de wandel en brengen als geen ander veel tijd door met hun cliënten. Hierdoor ken je je cliënten goed én ben je een vertrouwd gezicht voor je cliënten. Hoe fijn is het dan als je antwoord kan geven over voetzorg én op veel gestelde vragen over voetoperaties. Mirjam Tuinhout vertelt je in deze lezing wat de link is tussen voeten en andere medische aandoeningen waardoor cliënten minder goed kunnen lopen.  Ook hoor je hoe je als pedicure extra waardevol kunt zijn voor de gezondheid van je cliënten, zónder dat je daarvoor huisarts hoeft te zijn.

Mirjam is trainer en adviseur voor professionals in de voet- en loopzorg.

 

Bij ons in de praktijk door Igna Breedeveld

Aan de hand van praktijkvoorbeelden bespreekt Igna Breedeveld de mogelijkheden en soms onmogelijkheden in de praktijk van de pedicure en medisch pedicure. Welke stappen dien je als behandelaar te ondernemen om tot een diagnose te komen? Of mag je alleen signaleren? Welke behandelmogelijkheden liggen er bij de beroepsgroep? In deze lezing gaan we uit van de kracht van de pedicure en medisch pedicure rekening houdend met de geldende protocollen en richtlijnen.

 

Baas over je eigen pedicurepraktijk door Joyce de Wit

Als pedicure of medisch pedicure word je er soms gek van: alwéér iemand die belt voor een behandeling, terwijl jouw agenda bomvol zit. En niet alleen met ‘leuke’ klanten, want je laat natuurlijk niemand in de kou staan. Intussen hou jij geen tijd over voor je gezin, eet je je boterhammetjes even snel tussen twee klanten door en voel je je stiekem best gestrest.

Joyce de Wit vertelt in deze lezing hoe het anders kan. Hoe je weer tijd krijgt voor je klanten, voor je gezin en voor jezelf, zodat je weer plezier hebt in je praktijk en iedere klant echt goed en van harte kunt helpen. 

Joyce de Wit coacht pedicures om hun praktijk of salon te draaien op de manier die bij hen past. Dankzij haar eigen ervaring als pedicure begrijpt ze hoe lastig het is om je staande te houden tussen de wensen van je klanten, gezin en wat je zelf graag zou willen. Ze helpt je om het op jouw manier te doen.

 

Gevoel houden bij diabetische neuropathie door William van Houtum

Veel mensen met diabetes mellitus ontwikkelen complicaties waarbij neuropathie een zeer invaliderende uitwerking kan hebben. In deze lezing bespreekt William van Houtum verschillende verschijningsvormen van neuropathie en staat met name stil bij de anamnese en het aanvullend onderzoek. Ook de behandeling wordt kort aangestipt.

William is sinds 2004 werkzaam als internist - endocrinoloog in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en Haarlem. Naast de algemene interne geneeskunde is zijn aandachtsgebied vooral de behandeling van diabetes mellitus, schildklierziekten en andere endocriene ziektebeelden. Hij maakte promotie over amputaties bij diabetes mellitus in Nederland en is actief bij het verbeteren van de diabetische voetzorg. Hij pleit voor het belang van goede voetzorg bij de verschillende behandelaren. Deze interactieve lezing bevat leermomenten waardoor je werk leuker en beter wordt.

 

Ambulant werken, de wereld ligt aan je voeten door Ilonka Armstorff

Fresh Unieke Mondzorg heeft ambulante mondzorgteams door heel Nederland die cliënten in hun eigen leefomgeving bezoeken, o.a. in verpleeghuizen of thuis. In deze lezing vertelt Ilonka wat zij hebben geregeld om de mondzorg (controle en behandeling) bij de cliënt thuis te kunnen doen volgens bestaande wettelijke richtlijnen zoals arbo en hygiëne? Hoe werk je efficiënt, met veel plezier en kun je het makkelijk toepassen in de praktijk?

Ilonka werkt als Directeur van Fresh Unieke Mondzorg. Zij leveren Ambulante Mondzorg aan ggz instellingen, tbs-instellingen en instellingen voor ouderen. Ilonka heeft al bij meer dan 250 zorginstellingen cursussen en trainingen verzorgd. Verder is zij betrokken bij diversen nationale & internationale projecten over de Mondzorg bij kwetsbare mensen.

 

Wetgeving en kwaliteitszorg in je praktijk; maak het simpel! door Benedikt Marijnen

Benedikt Marijnen (1959) is jurist, in 1987 afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft veel ervaring met de invoering van Europese wetgeving in zowel Nederland als andere Europese landen. In 2016 startte Benedikt Marijnen Waveland European Lawyers (www.waveland.nu). Naast de zakelijke sector is Waveland vooral in de zorgsector sterk aanwezig als gevolg van de Europese privacy eisen, de AVG. Uitvloeisel daarvan zijn de eisen aan dataveiligheid en andere wetten in de zorg (bijv. MDR) en kwaliteitsnormen. Waveland heeft als doelstelling het eenvoudig en laagdrempelig ter beschikking stellen van kennis over wetgeving en gerelateerde kwaliteitszorg. Vanuit deze achtergrond vertelt Benedikt hoe je de verschillende wetten en kwaliteitseisen in de zorg zo eenvoudig mogelijk toe kunt passen in de pedicurepraktijk.
 

 

“Meer bewegen = meer voetproblemen voor de pedicure?” door Margreet van Putten

Margreet van Putten, arts (n.p.), oud-bestuurslid van ProVoet en ProCERT en inmiddels gepensioneerd. Reeds 35 jaar in het ‘voetenvak’ met speciale aandacht voor de diabetische voet. Auteur van het boek: ‘Voeten en Diabetes’.

 

 

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren